vineri, iunie 19, 2009

Music!!!

Sa vorbim despre... muzica!... hmm... e un domeniu vast. Prea vast. De ce sa vorbim despre el? Because I am a music addict! Nu pot sa fac nimic fara muzica. La munca, in oras, in masina, acasa, la birou, la terasa, la piscina - oriunde, numai sa fie muzica. Si buna ma refer. Din start o sa exclud manelele, sorry guys, dar aia e... orice nu muzica. Linie melodica (araba, indiana, greceasca whatever), combinata cu versuri de cacao?? Wtf?! Culmea e ca prinde... si oricat s-ar crede, manelele sunt inca la moda. Din pacate...
Dar asta nu era subiectul de discutie... Sunt aici acum ca sa vorbesc despre muzica adevarata. Multi ar zice 'care dracu e muzica adevarata? ca nu e un singur gen!'. Total de acord! Genuri sunt multe... Formatii si mai multe... iar cantece - nenumarate!
Daca e sa ma intrebati pe mine, muzica adevarata e aia care iti inspira ceva. E aia care te impinge de la spate, 'iti da aripi' mai ceva ca un Red Bull, te face sa te relaxezi si sa te concentrezi asupra a ceea ce faci (in anumite cazuri), care te face sa visezi (in cu totu alte cazuri), sau te face pur si simplu sa vrei sa dansezi.
De la rock la hard metals, de la house la trance si minimal, de la B.U.G. Mafia (ah come on, u loved them too!) la La Familia, si de la Celine Dion pana la Mariah Carey, toate genurile au cate ceva de transmis, fie ca e vorba de realitatea ce ne inconjoara, libertate, dorinta de exprimare, si orice altceva la care va puteti gandi...
De ce ascultam muzica? Pentru ca ne place? Neah... Mai devreme sau mai tarziu, ascultam pentru ca avem nevoie! Fie ca e un rock salbatic, sau o melodie deprimanta, in functie de starea de spirit, tot avem nevoie de ea.
Caragiale pe vremuri scria intr-o schita 'muzica iaste aceea care ne gadila urechile intr-un mod placut'. Nimic mai adevarat. In functie de preferinta, un anume gen de muzica iti gadila intr-un mod foarte placut urechile. Acum nu am pretentia sa spun ca manelele imi gadila urechile... ci mi le zgarie intr-un mod foarte neplacut... asa cum nici Nea Titi Tractoristu nu poate afirma ca asculta vreun oarecare Alice Cooper cu cine stie ce placere.
Dar sa nu deviez... Cu referire la intrebarea de mai sus, ma simt nevoit sa mai pun una, si anume 'Ce ne-am face fara muzica?'. In my humble oppinion, ar fi nasol. Foarte nasol. De ce? Pentru ca sunt sigur ca multi prefera sa asculte cine stie ce formatie in loc sa auda pe Nea Costica cum o bate pe Tanti Mita de la etaj. In plus de asta, omul, cu firea lui inventiva, a fost atat de inspirat incat sa creeze mai multe feluri de muzica. Si in felu asta, ailalti oameni au putut sa isi aleaga ce ii caracterizeaza mai bine... si sa aplice un anume gen muzical unei anumite locatii... (wow, so much bullshit!) Idea principala ar fi ca acum putem sa mergem in club sa ascultam muzica de party, sau la un concert bun cu o bere rece in mana (indispensabila!), si apoi sa ne suim in masina si sa ascultam cu totu altceva. (O sa revin la ideea de de muzica de masina mai incolo). Fara muzica ar fi mult prea de cacao. Si cineva, undeva, tot s-ar apuca de 'lalait' cumva... Si iar am avea muzica, wether we like it or not.
But we like it! Si asta e ceea ce conteaza. Cati dintre noi nu zic 'ma duc sa ascult o muzica si sa beau ceva rece ca sa ma relaxez..'? Sa dai drumul la muzica in momentul in care ajungi acasa a devenit unul dintre primele 5 lucruri pe care le faci. Chiar daca o opresti la un moment dat, din varii motive, tot ai ascultat si te-ai simtit bine.
As regards me - cum scriam si mai sus, sunt dependent de muzica. Si nu ma vad nicaieri facand ceva fara ea... ca ma apuca strestul. O problema mai nasoala ar fi totusi pirateria pe internet... Daca ar fi sa ma intrebe pe mine, eu as legaliza download-ul de melodii. Sa zicem ca e legal, dar numai atata timp cat nu comercializezi ce 'tragi' ci folosesti numai in scopuri personale, ca altfel e nasol.
Cat despre genuri numa bune de ascultat, sunt mult prea multe ca sa le enumar.. Si fiecare decide ce sa asculte, unde, si de ce. Nu am chef sa ma cert cu manelistii sau cu emo-istii sau mai stiu eu cu cine, pentru simplu fapt ca prefer muzica mea nu pe a lor... Traim intr-o tara libera si daca Nea Gicu vrea sa il asculte pe ala mic de il doare inima cum canta despre masini, bani si beutura, e fix treaba lui. N-o sa ma afecteze cu nimic pe mine, asta e clar.
Sa revin la ideea cu masina... Sunt sigur ca fiecare prefera sa asculte ceva in masina, mai ales cand conduce. Acum depinde... Eu unul prefer ori muzica 'slow', ori minimal, sau house... Nu pentru ca as conduce 'nervos' cu rock pe cd, dar asta ma relaxeaza. Nimic nu se compara cu o dimineata insorita, cu 90-100/h (pe drum liber si drept ba, nu pe Dealu` Negru!), cu un Tiesto sau Mark Knight in difuzoare... Ah, the feeling! Trebuie sa fac si un post despre masini si condus, imediat ce imi pun ideile in ordine.
Ca o concluzie, fara muzica am fi pierduti. Indiferent ce, unde, cum, si de ce ascultam muzica, placerea exista, si fara ea nu am fi oameni... ;)

2 comentarii:

Anonim spunea...

dar despre muzica populara si cea clasica de ce n-ai suflat nici o vorba? au si ele rolul, locul si timpul lor.... hmmm?.

ah, si daca nu stii sa scrii in engleza, lasa-te. "As reguards me"?!?!?!?!?

Cosmin Piticu` spunea...

Edited and repaired... Se mai intampla bre, era 2 noaptea, dupa 2 beri... am circumstante atenuante :P