vineri, iunie 19, 2009

Freedom!!!

Libertate! Da... cel mai dorit lucru de pe lumea asta. Toti, fara exceptie, dorim sa fim liberi, sa facem ce vrem si cand vrem. O idee eronata ar fi ca, atunci cand o sa crestem mari o sa fim si liberi. Wrong! Tocmai atunci apar responsabilitatile, suntem legati de servici, de persoane care au nevoie de noi, de tot felul de activitati mai mult sau mai putin importante care ne mananca o gramada din timpul liber... Deci numai de freedom nu mai e vorba! Damn! Si atunci cum reusim sa fim liberi?
Ideea mea de libertate include un CD cu muzica buna (don`t worry, in mai toate posturile o sa precizez ceva de muzica), o masina si o sosea luuuunga cat o zi de post! Masina sa fie personala totusi. Sa te opresti pe varful celui mai al dracu deal pe care il gasesti si sa savurezi o Cola rece (nu bere ba, ca esti la volan!), cu o tigara aprinsa aiurea in bot, si privind la stele... sau la mediul inconjurator in caz ca e zi. Cel putin asta o sa fac eu in momentul in care o sa imi iau o masinuta.
Dar... problema e ca dupa ce te trezesti din bleaga meditare, iti aduci aminte. Ca ai aia de facut. Si ailalta. Si mai sunt si restul care asteapta sa le faci. And this sucks. Si te intorci cuminte acasa la gagica (nevasta, mamica, whatever), si realizezi (cu stupoare) ca nu o sa fii niciodata liber.
Si acum va intreb, de ce? Multi or sa spuna ca nu poti fi liber din cauza situatiei materiale. True! O anume situatie financiara iti permite sa ai o anume libertate dar... Traim in Romania! Si din cate se pare, e o tara saraca. Cu putini oameni bogati. Si atunci cum reusim noi restul, astia de rand, sa fim liberi?
Unii isi gasesc libertatea in lectura, altii in filme, altii in sporturi... Altii in muzica... Pentru ca da, putem fi liberi. Cat se poate de liberi! Din pacate putem fi liberi numai cu mintea. Si nici cu aia intotdeauna, atata timp cat suntem constransi la tacere (a se citi 'interzicerea libertatii de exprimare). Ma contraziceti? Nu-i nimic, va dau exemple... Nu avem voie (sau nu ne permitem) sa spunem exact ce parere avem despre sefii nostri, despre anumiti colegi, despre aia de la guvern (mai ales despre aia, si nu ca ar fi ca pe vremea lu` Ceasca, sa iti fie frica de securitate, ci pentru ca NOI i-am ales pe aia de la guvern.. deci ciocu mic!). Nu avem voie sa calcam spatiile verzi (cu exceptia cainilor comunitari care se inmultesc de zor), nu avem voie sa injuram Politia si 'oamenii legii' (cu toate ca unii sunt vai de capu` lor si merita facuti in toate felurile), nu avem voie sa bem nici macar o bere la volan! Bere care, dealtfel, e legala in alte tari, si se stie si ca un anume consum de alcool (echivalentul a aproximativ o bere) sporeste puterea de atentie si concentrare. V-ati gandit de ce jucati mai bine biliard dupa o bere? Dar asta e alt subiect.
Si lista poate continua... Categoria 'ce nu avem voie sa facem in tara asta' se intinde pe o vasta arie. In schimb avem voie. Multe. Avem voie sa lingem in cur sefii pentru a da impresia de 'subordonare', avem voie sa vindem produse din tutun si alcool minorilor (chiar daca e lege impotriva lucrului astuia), avem voie sa facem sex neprotejat oriunde ne taie capu (asta da... sa zicem ca e un lucru bun, mai rau e peste 9 luni...).. Avem voie sa conducem masini furate si inmatriculate cu acte false, avem voie sa facem orice ilegalitate, de la furt pana la crima atata timp cat nu ne prinde nimeni, avem voie sa facem orice ne taie capu`, pana intram la bulau dintr-un motiv sau altul.
O sa ziceti, 'Bun, daca nu ai libertate de exprimare, de ce te risti sa publici postul asta?'. Pentru simplu motiv ca nu imi mai e frica de Securitate, nici nu aduc jigniri sau calomnii vreunui post de publicitate (voiam sa zic eu ceva si de OTV.. dar ma abtin), nu jignesc pe nimeni, ci doar imi exprim parerea. Daca ma apuc sa injur pe OTV, tiganii si manelele, zice lumea ca sunt rasist, nesimtit si sa fiu tras la raspundere. De ce? Pentru ca nu am voie sa aduc jigniri cuiva. Dar ei au voie sa ma insulte mai apoi. De ce? Pentru ca eu am inceput primul. Si pentru ca ei au dreptate. De ce?? Pentru ca tin cu aia, nu cu mine. Deci e o tara de rahat. Ai voie sa iti alegi un singur lucru - de partea cui esti. Esti de partea alora care vor libertate si dreptate, sau de partea turmei care ii da inainte pe ideea 'ce face ala (ca e mare si bogat si are 'valuare', sa faca toti!'. Tu de partea cui esti?
Am deviat mult de la subiect, dar na asta se intampla cand iti aduci aminte unde traiesti, cine esti si cat de putine sanse ai sa fii diferit de ceilalti.
Libertate? In tara asta? Cand vreodata? Nu putem decat sa ne refugiem in visare, sa iesim cu prietenii la o bere, suc, orice, si sa radem din rasputeri... De tot ceea ce ne inconjoara.

2 comentarii:

Anonim spunea...

dam micule la postul asta te cam contrazici singur...
te sfatuiesc sa il stergi sa iti pui ideile in ordine si sa il repostezi

Cosmin Piticu` spunea...

Tocmai ca nu m-am contrazis ;) Ideea principala e ca nu poti sa fii liber... decat intr-o mica masura. Pentru ca esti restrictionat de parerea celorlalti, si de mentalitatea romaneasca... precum si de bani (eventual). Fiecare vrea sa fie cat mai liber dar nu poate decat intr-un anume fel, libertate suprema nu exista... cel putin nu in Romania. A se citi postul cu atentie - am specificat clar 'Putem fi liberi, dar numai cu mintea, cu visele si cu ideile, atata timp cat suntem constransi de opinia publica, si resursele financiare.' Poate o sa mai editez postul, poate o sa il sterg in oarecare viitor, si poate fiecare are ideea lui proprie despre libertate, dar please understand - sunt doar niste idei, si doar opinia mea asupra acestui aspect. Nu am pretentia de a avea dreptate, si nici nu cer sa mi se dea. Be, think, and feel free god dammit!